Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Guide: Därför ska du gå på öppet hus

Huvudbild till reportage
Att läsa på tar dig bara en bit på vägen i gymnasievalsdjungeln. Den bästa känslan för om ett gymnasium är rätt för dig får du genom att besöka skolan. Här listar vi några anledningar att gå på öppet hus – och några tips för då du är på plats.

Många skolor arrangerar öppet hus, där de bjuder in intresserade och eventuellt blivande elever. Öppet hus är ett viktigt tillfälle att lära känna skolan bättre, höra om skolans program samt träffa nuvarande elever och lärare.

Tekniska Gymnasiet bjuder ofta in till öppet hus, där vi välkomnar intresserade in i vår värld av kunskap, teknik och ambition för en stund. Här hittar du alla våra öppet hus-datum!

Se skolans lokaler

Öppet hus ger dig möjligheten att uppleva skolan inifrån. Gå runt i lokalerna, spana in klassrummen och gemenskapsytorna.

Träffa lärare och elever  

På skolan får du chansen att träffa skolans lärare och nuvarande elever. Passa på att prata med dem och ställa frågor. Detta är en grym möjlighet att höra mer om skolans program, inriktningar, undervisningsmetoder och annat relevant. Och vilka vet bättre hur det är att gå på skolan än eleverna? Utöver att höra om utbildningen, ta chansen att fråga vad de tycker om lärarna, skolandan, skillnaden gentemot grundskolan och vilken kurs som är intressantast. Detta hjälper dig få en heltäckande bild av gymnasiet.

Hör om skolans upplägg

Somliga skolor har särskilda profiler och olika upplägg i pedagogiken. På öppet hus får du höra mer om vad som gör skolan speciell.

På Tekniska Gymnasiets öppna hus får du exempelvis höra mer om hur vi kombinerar kunskap och teknik i en ambitiös miljö, vår matematikakademi och globala fokus samt varför teknik är både intressant och viktigt för samhället.

Upplev skolans atmosfär

Det finns inget annat sätt att uppleva skolandan, sammanhållningen och den allmänna stämningen på skolan än på plats. Passa på att ta in alla intryck.

Ha kul

Det är också roligt på öppet hus. Ofta arrangeras olika aktiviteter och du får prova på det ena och det andra. På Tekniska Gymnasiet får du exempelvis ofta testa olika tekniska prylar, maskiner och verktyg.

Att tänka på

Innan du besöker skolan kan det vara bra att förbereda sig lite. Här är några saker att tänka på inför ett öppet hus-besök:

Förbered dig

Läs på om skolan och skapa dig en första bild av den. Fundera också på vad du är intresserad av. Vad önskar du att en skola ska ha?

Ta med en vän eller familjemedlem

Känns det läskigt att gå till en ny plats själv? Ta med en förälder, syskon eller kompis!

Ställ frågor

När du väl är på plats på skolan, var inte rädd för att ställa frågor. Du har säkert massvis med funderingar om skolan. Det finns som bekant inga dumma frågor.

Ha ett öppet sinne  

Var öppen för nya intryck och möjligheter när du går runt på öppet hus. Du kanske upptäcker något nytt om dig själv eller skolan som du inte hade tänkt på tidigare. Var villig att utforska olika möjligheter.

Följ ditt hjärta  

Lyssna på din magkänsla när du besöker skolan. Föreställ att du är elev och fundera över om du kan se dig själv trivas och utvecklas där.

Har du några funderingar om öppet hus eller Tekniska Gymnasiet? Hör av dig här!