Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Så lär du dig bättre – 9 tekniker från vetenskapen

Huvudbild till reportage
Att utveckla kunskap är fantastiskt givande men kräver också arbete. Därför har vi sammanställt forskningsbaserade insikter och tips som kan hjälpa dig att prestera bättre på gymnasiet.

Även om ingen kunskap är tung att bära, är det inte helt enkelt att lära sig de komplexa och viktiga ämnen som skolan undervisar i. Det kan upplevas stressigt att plugga inför prov, och pressen från omgivningen har idag gjort det svårare att finna glädje i allt det fantastiska som kunskapsutveckling faktiskt innebär.    

För att hjälpa dig i din kunskapsresa och stötta dig mot dina mål har vi därför valt att sammanställa studietips som du förhoppningsvis tycker är användbara och motiverande. Eftersom internet i dag kryllar av knep, metoder och snabba lösningar har vi valt att fokusera på välgrundade, forskningsbaserade tekniker varav vissa kan spåras tillbaka ända till antiken.    

Att bygga långvarig kunskap är ingen ”quick fix”, men det finns en rad metoder som kan göra pluggandet betydligt mer effektivt och trivsamt. Nedan listar vi några av dessa:  

1. Lär genom att göra  
Att lära genom att göra, till exempel genom att jobba med ett projekt kring ett ämne och inte bara läsa om det, stärker kunskapsinhämtningen; studier har visat att det påverkar lärandet på en djupare nivå. Samtidigt betyder inte det att vanliga lektioner är onödiga. Styrkan ligger i kombinationen av olika lärandeformer och vi skiljer oss alla åt i hur vi tar till oss kunskap. Därför är det utmärkt att lära sig genom att göra och genom att läsa. På Tekniska Gymnasiet får du driva riktiga projekt inom de ämnen du läser, ofta tillsammans med företag, myndigheter universitet och organisationer. Du får även bygga olika tekniska lösningar, vilket gör att du lär dig bättre och får större motivation.

2. Repetera. Repetera. Repetera. Ofta och på olika sätt
Det latinska ordspråket ”Repetitio est mater studiorum” (repetition är kunskapens moder) vittnar om att denna förståelse funnits redan sedan romarnas tid. Däremot gäller det att repetera på olika sätt för att få bästa möjliga effekt. Genom att hämta kunskapen från olika ställen och format, som att läsa, titta och lyssna, lagras kunskapen på olika ställen i hjärnan vilket gör att den fastnar bättre. I praktiken kan det se ut så här: börja med att läsa om till exempel en historisk period, titta sedan på en Youtube-film eller Netflix-dokumentär om den och vänta sedan två till tre dagar innan du avslutar med att lyssna på podd om ämnet.  

3. Använd kreativa tankekartor

Den klassiska tankekartan är berömd av en anledning. Att dela in långa textstycken i en ”karta” hjälper dig att organisera informationen och stärker inlärningen. Du kan också ta steget längre genom att rita, lägga till bilder och skapa illustrationer för att göra processen roligare och mer kreativ. Hos oss får du dessutom ta din kreativitet till nästa nivå genom att lära dig göra ritningar, ta fram prototyper och designa produkter.  

4. Fråga varför

Precis som små barn ofta använder frågan ”varför?” för att förstå världen, bör du också försöka besvara orsaken till det du lär dig. Att helt enkelt ställa sig frågan: ”varför fungerar det som det gör”, har visat ge positiva effekter på lärandet. En stor mängd forskning pekar nämligen på att dessa typer av frågor gör det enklare att ta till sig kunskap.    

5. Testprov och quiz

Var inte rädd att pröva det du lär dig. Du lagrar kunskapen bättre och placerar den snabbare in i långtidsminnet. Det kan till och med vara roligt om du gör det tillsammans med kompisar. Sätt upp mål och tävla mot varandra på skoj! Det här är kanske något som du undviker eftersom det kan kännas otäckt att testa om du verkligen kan något, eller så känns det lite för mycket som ett riktigt prov och skapar obehag. MEN, det är ett väldigt effektivt sätt att plugga och kan minska stressen vid de riktiga proven. Det är ganska lätt att göra, tar inte så mycket tid och leder till att du kommer ihåg bättre.

6. Säkra din hälsa
 
Bra sömn, kost och träning är A och O. Om du inte säkrar din kropps grundläggande behov av energi och vila klarar inte hjärnan av att lagra minnen och kunskap tillräckligt effektivt. Förutom vår övriga hälsa påverkar vad vi äter även vårt minne och vår koncentration. Exempelvis ger långsamma och fiberrika kolhydrater en längre och stadigare koncentration eftersom blodsockernivåerna hålls på en stabil nivå, medan för höga mängder av snabba kolhydrater och socker ger negativ effekt på koncentrationen och stressar kroppen. Studier har även visat att omega 3-fetter som finns i till exempel fet fisk förbättrar vår hjärnkapacitet. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som minskar stress och får oss att må bra. Dessutom ökar träning blodcirkulationen vilket gör att hjärnan kan prestera på topp.

7. Lägg undan mobilen
Lägg undan din telefon när du är i skolan. Ständiga notiser och pling avbryter koncentrationen.  

8. Lär en kompis

När du ska förklara och hjälpa din kompis lägger du mer tid och fokus på informationen, vilket gör att du själv lär dig bättre under tiden som du agerar lärare åt någon annan.  

9. Använd minnespalats  
Forskningen har visat att vem som helst kan få ett kolossalt minne med förmågan att behålla enorma mängder information under långa perioder genom en antik grekisk och romersk teknik som kallas ”minnespalats”. Tekniken används av världsmästare i minne, och många har nått enorma framgångar med hjälp av den. Den kräver lite arbete, men när du väl kommer i gång kan den verkligen bli ditt nästa hemliga vapen för provpluggande. Den går på ut att koppla de saker du vill lära dig till en plats som du visualiserar fram. Till exempel kan du föreställda dig ditt hus eller lägenhet, och där placera ut olika objekt, som representerar den informationen som du vill minnas. Det spelar ingen roll vilken plats det är, så länge du kan ”vandra runt” i den och placera minnesobjekt längs vägen.  

Och till sist: forskningen säger att du minns bättre om du har en positiv upplevelse av skoltiden.
Därför är det viktigt att skolan och dess miljö är en trygg och kreativ plats där du kan trivas och får chansen att jobba mot dina mål. Hos oss får du en skolanda med stor gemenskap och lokaler som öppnar upp för fokus och bra idéer.