Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
Nyhet

Uddevalla arrangerade Innovationskampen

Huvudbild till reportage
Innovationskampen är en tävling där alla Tekniska Gymnasier och de kvarvarande Thoren Innovation School deltar. I år var det Tekniska Gymnasiet i Uddevalla som arrangerade tävlingen.

Tekniska Gymnasiet är skolan där eleverna får utveckla sina tekniska förmågor, kreativitet och uppfinnande. Skolan satsar också mycket på att lärandet ska ha en tydlig koppling till verkligheten. Under våren 2024 slogs allt detta samman i den nationella tävlingen Innovationskampen.

– Det är en tävling där stämningen är på topp. Mycket skratt popcorn och nervositet blandas med seriöst snack om produkterna och tjänsterna som eleverna har jobbat och kämpat hårt med, alla vill vinna! säger Cecilia Sokol, rektor på Tekniska Gymnasiet i Uddevalla.

Entreprenörskapskursen, teknikkurserna inom skolans olika program och examensmålen finns med som en röd tråd i arbetet.

Tävlingen går till så att eleverna ska pitcha en idé som ska utgå från vissa kriterier, som innovation, affärsnytta, miljö och hållbarhet. Det ska läggas upp en plan som ska "säljas" in hos eventuella intressenter. Eleverna ska muntligt framföra först en kortversion av sin presentation för att sedan på den stora tävlingsdagen muntligt framföra inför publik och jury.

Första steget är en tävling lokalt där alla elever i årskurs ett och två är med och där en lokal jury utser tre bidrag som sedan blir ett vinnande bidrag från varje skola. Vinnarna får sedan åka till den slutgiltiga tävlingen som anordnas på en av skolorna.

– Det här året var det Uddevalla som arrangerade och genomförde kampen och självklart gjorde vi det tillsammans med eleverna. Eleverna var med och riggade upp all teknik och planerade och förberedde så att allt kunde flyta på bra under själva eventet, säger Cecilia Sokol.

Under tävlingen bestod publiken av skolans elever (de som inte var med i tävlingen) och de visade stöd för de som visade upp sina idéer inför den hårda men rättvisa juryn. Juryn består av företagsledare från olika branscher, som själva gjort resan "från idé till färdig produkt" och lyckats mycket väl.

Det vinnande bidraget får med sig äran och ett fint pris hem för sina insatser.

Vinnaren i år kom från TIS Göteborg. Grattis till TE-22 Liam, Vincent och Kevin!